ФІЗИКА - ДИВОВИЖНА НАУКА!!!             ФІЗИКА - ЦІКАВА НАУКА!!!             ФІЗИКА - ОСНОВА УСІХ НАУК!!!             ФІЗИКА - НАУКА МАЙБУТНЬОГО!!!

четвер, 5 вересня 2013 р.

Людвіг Едуард Больцман


      5 вересня 1906 року в селищі Дуіно , поблизу Трієста (Австро-Угорщина)загинув Людвіг Больцман— австрійський фізик, який зробив великий внесок у розвиток термодинаміки й статистичної фізики на основі атомістичних уявлень.
       Людвіг Едуард Больцман народився 20 лютого 1844 року в Відні, Австрія. Сім'я його була заможною, він отримав хороше виховання. У школі вчився старанно, любив природу, захоплювався поезією і музикою.
       У 1866 році Больцман отримав диплом Віденського університету, а через два роки став приват-доцентом цього університету.
       Він - член Віденської АН (з 1885), професор університетів у Граці (1869–1889), Мюнхені (1889–1894), Відні (1894—1900 і з
1902) і Лейпцігу (1900–1902). Автор теоретичних і експериментальних досліджень з різних розділів фізики; один з творців статистичної фізики. Теоретичні праці Больцмана присвячені проблемам механіки, гідродинаміки, пружності, електродинаміки, термодинаміки, кінетичної теорії газів, а експериментальні праці — дослідженню діелектричної сталої газів і твердих тіл.
       Найважливіші дослідження Больцман виконав у галузі статистичної фізики і термодинаміки. Він вивів основне рівняння кінетичної теорії газів, дав статистичне тлумачення 2-го закону термодинаміки і ентропії, обгрунтував закон теплового випромінювання Стефана (див. Стефана—Больцмана закон).
       Больцман був переконаним прихильником атомістичної теорії, яку відстоював у боротьбі з Ернстом Махом і Вільгельмом Оствальдом, що заперечували реальність атомів та молекул і корисність атомістичної теорії.
       На його честь названо астероїд 24712 Больцман та кратер Больцман на видимому боці Місяця.

Немає коментарів:

Дописати коментар