ФІЗИКА - ДИВОВИЖНА НАУКА!!!             ФІЗИКА - ЦІКАВА НАУКА!!!             ФІЗИКА - ОСНОВА УСІХ НАУК!!!             ФІЗИКА - НАУКА МАЙБУТНЬОГО!!!

пʼятницю, 17 січня 2014 р.

Микола Єгорович Жуковський

    Микола Єгорович Жуковський - видатний російський науковець, творець аеродинаміки як науки, основоположник сучасної гідро- і аеромеханіки, член-кореспондент Петербурзької АН з 1894 року.
    М.Жуковський народився 17 січня 1847 року в родині інженера-шляховика. У 1868 році закінчив фізико-математичний факультет Московського університету за спеціальністю прикладна математика. З 1870 року розпочав викладацьку діяльність. У 1876 році захистив магістерську дисертацію «Кінематика рідкого тіла». За дослідження «Про міцність руху» Жуковському було присуджено ступінь доктора прикладної математики (1882).
    З 1885 року викладав теоретичну механіку в Московському університеті. У МВТУ і Московському університеті Жуковський працював до кінця життя.
    У 1902 році під керівництвом Жуковського при механічному кабінеті Московського університету була споруджена одна з перших в Європі аеродинамічних труб. У 1904 році під його керівництвом в селищі Кучино під Москвою був створений перший в Європі аеродинамічний інститут. У тому ж році Жуковський організував повітроплавну секцію в товаристві любителів природознавства, антропології та етнографії. У 1910 році за безпосередньої участі Жуковського в МВТУ була відкрита аеродинамічна лабораторія.
    Під час Першої світової війни Жуковський розробляв теорію бомбометання, займався питаннями балістики артилерійських снарядів. Після Жовтневої революції Жуковський і керований ним колектив учених відразу включилися в справу створення радянської авіації.
    У грудні 1918 року Радянським урядом за пропозицією Жуковського був заснований Центральний аерогідродинамічний інститут (ЦАГІ), керівником якого він був призначений.
    Жуковський є автором численних оригінальних досліджень в області механіки твердого тіла, астрономії, математики, гідродинаміки та гідравліки, прикладної механіки, теорії регулювання машин і ін Для його робіт характерне поєднання глибоких теоретичних досліджень з інженерним підходом до вирішення технічних завдань. Він був також автором класичних підручників по теоретичній механіці для університетів і технічних вузів.
    Його роботи заклали основи єдиної наукової дисципліни — експериментальної і теоретичної аеродинаміки, що зробила величезний вплив на розвиток авіації. Микола Єгорович Жуковський помер 17 березня 1921 року в Москві.
         Монумент Жуковському недалеко від станції метро Динамо у Москві

Немає коментарів:

Дописати коментар