ФІЗИКА - ДИВОВИЖНА НАУКА!!!             ФІЗИКА - ЦІКАВА НАУКА!!!             ФІЗИКА - ОСНОВА УСІХ НАУК!!!             ФІЗИКА - НАУКА МАЙБУТНЬОГО!!!

субота, 15 лютого 2014 р.

450 років з дня народження Галілео Галілея

Сьогодні, 15 лютого, виповнюється 450 років від дня народження Галілео Галілея — італійського мислителя епохи Відродження, фізика, астронома, одного із засновників сучасної науки.
&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp Народився Галілео в італійському місті Піза, в сім’ї родовитого, але збіднілого дворянина Вінченцо Галілея, знаного теоретика музики.
&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp Галілео Галілей зробив значний вплив на науку свого часу.
&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp Галілей – засновник експериментальної фізики. Своїми експериментами він переконливо спростував умоглядну метафізику Аристотеля і заклав фундамент класичної механіки, зокрема динаміки.
&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp Галілео Галілей відкрив закон інерції, закони вільного падіння, руху тіла по похилій площині і тіла, кинутого під кутом до горизонту. Відкрив закон додавання рухів і закон сталості періоду коливань маятника.
&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp Досліджував міцність матеріалів.
&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp Він першим використав телескоп для спостереження небесних тіл і зробив ряд видатних астрономічних відкриттів.
&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp Багато досліджень Галілея присвячені фізичній оптиці, питанням природи кольору.
&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp Галілей сконструював гідростатичні ваги для визначення питомої ваги твердих тіл, а також термометра.
&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp Прихильник геліоцентричної системи світу, продовжувач ідей Миколи Коперника.
&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp Його праці лежать в основі багатьох сучасних наук.
&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp Альберт Ейнштейн назвав Галілея «батьком сучасної науки» і дав йому таку характеристику:
&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp «Перед нами постає людина неабиякої волі, розуму і мужності, яка здатна в ролі представника раціонального мислення вистояти проти тих, хто, спираючись на темноту народу і бездіяльність учителів у церковних та університетських мантіях, намагається зміцнити і захистити своє становище».

&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp На честь Галілея у фізиці названі:
&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp• Принцип відносності і перетворення координат в класичній механіці.
&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp• Одиниця прискорення «Гал» (Gal) в системі СГС, рівна 1 см / сек ².

Відео: Галілео Галілей


Відео: Галілео Галілей

Немає коментарів:

Дописати коментар