ФІЗИКА - ДИВОВИЖНА НАУКА!!!             ФІЗИКА - ЦІКАВА НАУКА!!!             ФІЗИКА - ОСНОВА УСІХ НАУК!!!             ФІЗИКА - НАУКА МАЙБУТНЬОГО!!!

вівторок, 29 жовтня 2013 р.

Перший у світі трансконтинентальний залізничний підводний тунель

   У Стамбулі сьогодні, 29 жовтня, урочисто відкрито перший у світі трансконтинентальний залізничний підводний тунель. Його протяжність становить 14 кілометрів, із яких 1,4 кілометра проходить безпосередньо під проливом Босфор на глибині 56 метрів.
    Вартість будівельних робіт, що тривали майже 10 років, перевищила 2,5 мілліарди євро. Значну частину коштів інвестував у проект Банк Японії.
    Тунель Marmaray, з’єднавши європейську і азіатську частини Стамбула, зменшить навантаження на транспортну систему міста з населенням майже у 15 мілліонів чоловік. Передбачається, що щоденно приміськими потягами, які йтимуть через тунель, зможуть воспользоваться до 1,5 миллиона человек.
    Починаючи з 2015 року, планується відкрити рух для вантажних і пасажирських поїздів дальнього сполучення. У Турції сподіваються, що з часом тунель Marmaray може стати частиною нового "залізного" Шовкового шляху, який з’єднає Китай і Європу.
Використано: DW

2 коментарі: