ФІЗИКА - ДИВОВИЖНА НАУКА!!!             ФІЗИКА - ЦІКАВА НАУКА!!!             ФІЗИКА - ОСНОВА УСІХ НАУК!!!             ФІЗИКА - НАУКА МАЙБУТНЬОГО!!!

середа, 30 липня 2014 р.

Генрі Форд

Генрі Форд, один із засновників автомобільної промисловості США, народився 30 липня 1863 року на фермі поблизу Дірборна, штат Мічиган (США).

Він пішов зі школи в 16 років, з 1879 року ставши учнем механіка в Детройті. Кілька років працював механіком в різних компаніях. З 1893 року він — головний інженер «Едісон ільюмінейтінг компані», а в 1899-1902 — «Детройт аутомобіл компані». У 1892-1893 Форд створив свій перший автомобіль з чотиритактним двигуном внутрішнього згоряння.

У 1903 році Форд заснував «Форд мотор», яка згодом стала однією з найбільших у світі автомобільних компаній. На своїх заводах він широко впроваджував стандартизацію і ввів конвеєрне складання. Свої уявлення про організацію праці і виробництва Генрі Форд виклав у творах — «Моє життя і робота» (1922), «Сьогодні і завтра» (1926), «Рух вперед» (1930).

Життя його була сповнена протиріч. Він був прекрасним організатором, який подвоїв мінімальну заробітну плату робітників, скоротив їх робочий день і ввів два ковзних вихідних, щоб прискорити технологічний процес.

Він же наймав донощиків, які шпигували за робітниками і боровся з профспілками, застосовуючи грубу силу і терор; часто не приховував свого презирства до людей і налаштував проти себе навіть своїх друзів.

Форд є зразком і яскравим прикладом традиційної американської мрії, яка стала дійсністю. В Америці таких людей називають «людина, яка сама себе зробила».

Помер Генрі Форд мільярдером у віці 83 років 7 квітня 1947 року в Дірборні (США) . 

Немає коментарів:

Дописати коментар